KezdőlapCikkekKönyvPraktikus

Visszaélés, vagy csak tudatlanság?

UPDATE: a cikk végén elhelyeztünk néhány linket. Ugyanezt a témát feldolgozta több sajtótermék is.

Szokatlan üzleti gyakorlaton alapuló, sokszereplős történetet göngyölítettünk fel, amelynek jóhiszemű óvó nénik, tanácstalan/tehetetlen szülők és egy egyelőre elérhetetlen fotós vállalkozás a főszereplői. Egy olyan különös óvodai fotózást mutatunk be, amelyet több szülő is aggályosnak tart, pedig „csak” néhány csillogó szemű gyermek fotózásáról van szó.

A történet nem egyedi, több települést és több óvodát is érint, a forgatókönyv mindenhol ugyanaz. Az óvodás gyermekek részt vesznek egy előadáson, visszatérő szó az elbeszélésekben a Planetárium. Az előadást követően beállított fotók készülnek a gyermekekről, majd egyszer csak megérkeznek a nyomtatott képek és a gyermekeket ábrázoló ajándéktárgyak az óvodába, ahol a szülők megvásárolhatják a csomagokat.

A hozzánk forduló szülők felháborodtak a kereskedelmi gyakorlaton és az adatvédelmi szabályok semmibe vételén. Vajon igazuk volt? Történt-e hiba? Ezt járjuk körbe.

KÉRDŐÍV - Drónok a fejünk felett

14 egyszerű kérdésre várjuk a válaszát. A kérdőív célja, hogy feltérképezze a lakosság nézőpontját a drónhasználattal kapcsolatban. A kérdőív kitöltése néhány percet vesz igénybe.

2021. január 1-jétől minden valószínűség szerint egyszerűsödik a drónhasználat. Sokan kifejezték már portálunk felé ellenérzéseiket. Nekik és mindenki másnak szeretnénk segíteni egy felvilágosító sorozattal. Első lépésként kíváncsiak vagyunk rá, jól érzékeljük-e a problémákat, aggodalmakat.

A kérdéseket úgy állítottuk össze, hogy névtelenül, személyes adatok megadása nélkül fejezhesse ki véleményét a drónokról és a drónhasználatról.

A rendszer nem gyűjti a kitöltő helyét azonosító információkat sem, így az IP-címre, országra, megyére, városra, tartózkodási helyre vonatkozó koordináták naplózását kikapcsoltuk, követőkódot sem ágyaztunk be. 

Az összesített válaszokat egy cikksorozatban szeretnénk felhasználni.

Drón alatt a kérdőív teljes terjedelmében a pilóta nélküli légi járműveket értjük. 

Továbbra is mellőzött az adatvédelem a fotósok képzésében?

Újabb részleteket ismerhetünk meg az átalakuló szakképzési rendszerről. Közzétették az iskolarendszeren belüli oktatás keretében elérhető Fotográfus szakma „Képzési és kimeneti követelményeit”.  A fotográfus képzés hamarosan kizárólag iskolarendszeren belül lesz elérhető, az idei évben, december 31-ig még indíthatók a régi rendszer szerinti képzések.

A dokumentum itt érhető el.

A szakképzési rendszer fotósokat is érintő átalakulásáról itt írtunk.

Az oktatási célú szabad felhasználás

Pedagógusoknak, diákoknak, alkotóknak fontos a frissen kihirdetett rendelet, amely egyes szerzői jogi szabályokat módosít vagy kiegészít.

Az iskolai foglalkozások keretében a veszélyhelyzetet megelőzően is szabad volt felhasználni más szerzők műveit (fotóművészeti alkotásokat, filmrészleteket, irodalmi műveket, zeneműveket stb.), a megfelelő szabályok betartásával.

A tantermen kívüli oktatás új helyzet elé állította a pedagógusokat és a diákokat egyaránt. Internetes platformokon keringenek védelem alatt álló alkotások, műrészletek, erre a helyzetre nem tartalmazott iránymutatást a szerzői jogi törvényünk.

Az oktatási célú szabad felhasználásra vonatkozó szabályokat rendezte a 125/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet, amely megtekinthető a Magyar Közlöny 77. számában.

A rendeletet tegnap hirdették ki és a mai naptól hatályos, a veszélyhelyzet megszűnéséig kell alkalmazni az új szabályokat.

A beágyazás egy szerzői jogi kiskapu?

A fotósok engedélye nélkül is felhasználható az Instagramra feltöltött fotó, ha nyilvános a fotós oldala. Erről döntött a szövetségi bíróság, amely elutasította egy fotós követelését, akinek a kívánsága ellenére ágyazták be az Instagram fotóját egy online média és szórakoztató felületen.

Tornaóra családlátogatással egybekötve

Tornaóra családlátogatással egybekötve

A digitális oktatásra áttérés miatt az elmúlt hetek slágertémája kétségkívül a diákoktól követelt fénykép- és videófelvételek voltak. Ezen felháborodott a szülők jelentős része, de még néhány diák is. A családunkban érintett diák egyszerűen kijelentette, hogy vállalja az elégtelent, de nem tölt fel magáról az internetre fényképet tornagyakorlat közben, még zárt felületre sem. Mert nem tudja, hogy ki látja, nem tudja, hogy meddig marad ott az a fénykép vagy videó. Mit válaszolhat erre a felelős szülő, aki egészen eddig azt tanította, hogy óvatosan tölts fel képet, mert ami az internetre felkerült gyermekem, az ott is marad?

Kérheti egyáltalán a pedagógus a gyakorlati óra igazolását egy fotó vagy videó feltöltésével?

Megszólalt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a kérdésben, tegnap tette közzé az állásfoglalását, amely teljes terjedelmében itt olvasható

A NAIH állásfoglalása szerint igen, kérhet ilyet a tanár, FELTÉTELEKKEL. A legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze 14 pontban, követve a hatósági állásfoglalást.

Izgalmas a NAIH 2019. évi beszámolója

Hogyan fotózzunk a kórházakban? Miért ne lepődjünk meg, ha fotót készít rólunk az igazoltató rendőr? Miért szükségesek „jelentősebb indokok”, ha az önkormányzatok kamerát szereltetnek fel a székhelyükön?

Közzétette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a 2019. évi beszámolóját.

Érdemes lapozgatni, megismerhetjük belőle, hogy milyen „fotós” kérdések, problémák merültek fel a tavalyi évben adatvédelmi témakörben.

A beszámoló teljes terjedelmében itt olvasható.

Egy fényképpel kezdődött

Engedély nélkül készített és a Facebookon nyilvánosságra hozott fényképfelvétellel kezdődött az az ügy, amelyben 100.000,-Ft-os adatvédelmi bírságot állapított meg a NAIH.

A döntést a napokban hozták nyilvánosságra, teljes terjedelmében elolvasható itt.

Ezen kívül elrendelte a Hatóság a fényképfelvétel törlését az oldalról, a törlést igazolni is kell mind a hatóság, mind a képen szereplő személy felé.

Butaság, ne osszátok meg!

Szólaljon meg a vészcsengő, ha magyartalanul megfogalmazott, helyesírási hibáktól hemzsegő, jognyilatkozatnak álcázott szöveg megosztására hívnak fel benneteket az ismerőseitek! A megosztásnak egyetlen eredménye lesz, mégpedig az, hogy néhányan furcsán tekintenek majd rátok, mert butaságokat tartalmaz a szöveg. Bizonyosan nem ez volt a célotok.

Nem újdonság, nem is értjük, miért kerül ismét, naponta többször megosztásra az ismerőseink körében a következő szöveg. A legjobb félrevezetések közel állnak az igazsághoz, ezért néhányan bedőlnek az ismerős szófordulatoknak, mint a „szabad akarat” vagy a „hallgatás beleegyezés”.

Mit tegyél, ha ellopták a képed?

ESEMÉNY

Elsősorban fotósoknak ajánljuk a 2020. máricus 14-én, 10 és 12 óra között megrendezésre kerülő előadást és beszélgetést.

Helyszín: Continental Hotel - Hungária Konferenciaterem (1074 Budapest, Dohány utca 42.)

Az esemény részletes leírását itt találjátok

A helyszínen lesz lehetőség a Foto.jog könyv megvásárlására is. A könyvről részletes leírást itt találtok

OKJ változások - fotósoknak

Érdemes kihasználni az utolsó, gyors lehetőségeket!

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy a fotózás képesítéshez kötött tevékenység. A megfelelő képesítés megszerzésének népszerű és egyszerű módja az ún. OKJ-képzésekre történő beiratkozás.

OKJ-képzéseket a megfelelő engedély birtokában felnőttképzők is tarthattak.

A félreértett szimbólum

A copyright szimbólum napjainkban is népszerű, annak ellenére, hogy nem előírás a használata. Alkalmazása egy lehetőség arra, hogy a szerző üzenjen a nagyvilág felé. Mégis sokan gondolják úgy, hogy szabad préda az a mű, amely nem viseli magán a körbe foglalt C betűt. Ennek a tévhitnek is megvan a valóságalapja, tényleg létezett olyan időszak, amikor kötelező volt alkalmazni a jelet.

A Google néha nem a barátunk

Megmutathat olyan linkeket is az utánunk kíváncsiskodóknak, amit magunktól nem feltétlenül mutatnánk meg, sőt, egyáltalán nem tartozik idegenekre.

Ki keresett már rá a jelenlegi vagy leendő kollégája, osztálytársa, tanára, ismerőse nevére a neten? Szinte mindig találunk csemegének számító információkat, fényképeket más emberekről.

Az internetre felkerült fényképek határok nélkül, megbecsülhetetlen számú emberhez juthatnak el. A villámgyors terjesztést segítik elő a keresőmotorok, mint pl. a google.hu, google.com.

Azt mondta a Google, hogy használható a kép?

Hiszel neki?

Nagyszerű törekvés a szerzői jogok védelme érdekében a Google részéről az a beállítási lehetőség, amely kiszűrheti nekünk a szabadon felhasználható képeket. Az a benyomásunk, hogy a beállítás használatával jobbak az esélyeink arra, hogy elkerüljünk egy kellemetlen felszólítást vagy egy jogdíjfizetési kötelezettségről szóló csekket, de nem használhatjuk vakon az így talált képeket sem.

Kedves Kati Néni! Lépjen ki a csoportunkból!

A legtöbb szülőnek meg sem fordul a fejében, hogy az ártalmatlan Facebook-csoportokban foglalkozni kell az adatvédelmi szabályokkal. Pedig kell. Akkor is, ha a személyes adatainkra nem a közös óvodai csoportba vagy iskolai osztályba járó gyermekek szüleinek a beszélgetése jelenti a legmagasabb kockázatot.

Biztosak vagyunk benne, hogy sokan máris tiltakoznak, mert mi lehet a gond azzal, hogy megbeszélik, ki visz sós sütit és ki édeset a sütivásárra? Vagy mi az aktuális házi feladat, mert Pisti épp influenzával nyomja otthon az ágyat. Körülbelül ennyi a funkciója ezeknek a csoportoknak, néha a gyerekek közös fellépéseiről és kirándulásairól képek is kerülnek a privát felületre.

Ahány ház, annyi szokás

Szabad fotózni egy állatkertben, egy múzeumban, egy kastélyban vagy a műjégpályán? Kell fizetni érte? Ezt a kérdést jártuk körbe.

A konkrét helyszín tulajdonosa, vagyonkezelője, üzemeltetője dönt a kérdésben. A részleteket általában megtaláljuk egy házirendben vagy egy látogatói szabályzatban. Nagy szórást mutatnak a feltételrendszerek, előfordul, hogy csak a fotózás lehetősége kerül feltüntetésre, olyannal is találkozunk, ahol csak az árról tájékoztatnak, néhányan azonban precíz leírással segítik a látogatókat, fotósokat az előzetes tájékozódásban.

Miben segít a lista?

 • lehetővé tesszük, hogy egy oldalról, gyorsan elérjétek a fotózási feltételeket leíró házirendeket, látogatói szabályzatokat,
 • kiemeljük a különös szabályokat (értsd: mire kell nagyon figyelni),
 • ötletet adunk népszerű fotós helyszínekhez,
 • időt spórolunk (ne keresd a szabályokat hosszú percekig, nem biztos, hogy kitették őket, néha egyszerűbb egy e-mailt írni).

Ábécé sorrendben mutatjuk a helyszíneket, folyamatosan bővülő lista linkekkel.

Arra nincs rálátásunk, hogy az egyes helyszínek mikor módosítják a saját feltételeiket, ezért kérjük, ha ilyet észleltek, jelezzétek felénk (hello@fotojog.hu). Időről-időre mi is ellenőrizni fogjuk a listát, az utolsó ellenőrzés időpontját az adott helyszín alatt jelöljük, így látni fogjátok, mennyire friss az információ.

Köszönjük, ha küldtök még tippeket, mivel érdemes bővíteni a listát!

Van értelme arcot kitakarni egy fotón?

Miért kockázunk ki egy arcot a fényképen?

Mert ez egy nagyszerű módja annak, hogy ne mutassuk meg valakinek az arcát. Esetleg nem kaptunk engedélyt a fénykép közzétételéhez, ámde nagyon szeretnénk azt megmutatni.

Az a célunk, hogy a nézők ne ismerjék fel az azt a személyt, akiről a kép készült. Ne tudják beazonosítani, amikor összefutnak vele az utcán. Eltüntetjük azt az információt, ami segíthetné a nézőt a felismerésben és az azonosításban. Így aztán a szomszédunk sem szólhat, ha a kertben pancsoló gyerekekről feltöltöttünk egy képet a Facebookra. Ki van takarva az ő gyermeke, csak a miénk látszik. Mi a gond?

FRISS! FONTOS!

Ma elfogadta az Országgyűlés a szakképzésről szóló ÚJ törvény tervezetét.

A tervezet itt olvasható. 

Ez a döntés kihat az OKJ képzésekre is, amely a fotósok között egy népszerű megoldás arra, hogy a szükséges képesítést megszerezzék.

Búcsú az óriásplakátoktól (is)

Melyik fotós ne látná szívesen viszont a fotóit egy óriásplakáton? Öröm és büszkeség.

Vagy modellként milyen érzés sétálni a város utcáin és csodálni a hatalmas fürdőruha-reklámot, amelyen mi szerepelünk?

Nos, van egy rossz hírem. Ennek hamarosan vége.

Fotósok és modellek! Ha ezentúl „kültéri” reklámon szeretnétek látni a képeiteket, irány a kioszk!

Mutassatok jobb megoldást!

Örökzöld téma a rendezvényfotózás. Sok kérdést kapunk tőletek mi is, amikben arról érdeklődtök:

 • Hogyan tájékoztassátok rendezvényfotózás előtt, alatt, után a résztvevőket a fotózásról?
 • Mennyi tájékoztatás az elég?
 • Mi az, amit biztosan elolvasnak a résztvevők?
 • Életszerű-e többoldalas tájékoztatással sétálgatni fotósként a tömegben?
 • Életszerű-e a bejárathoz egy többoldalas tájékoztatást kihelyezni?
 • Emlékezni fog rá a résztvevő, hogy kihez fordulhat, ha később szeretné töröltetni a felvételeket?

A javaslatainkat nem elméletben gyártjuk. Teszteltük a gyakorlatban a különböző megoldásokat és figyeltük, mások hogyan csinálják. Ahány rendezvény, annyiféle megoldás, ami logikus, hiszen változnak a körülmények is.

Hívhatjuk a krumplit burgonyának...

...mindannyian ugyanazt értjük alatta. Az ilyen-olyan irataink, szerződéseink, dokumentumaink nevesítésekor ebben korántsem lehetünk biztosak.

Minek nevezzelek?

Van egy milliód a bosszúra?

Mit éreznél, ha a privát elérhetőségeidre özönlenének a szexuális indíttatású üzenetek? Mit éreznél, ha az ismerőseid szexoldalakon látnák viszont a rólad készült fényképedet? Mit éreznél, ha a főnököd közölné veled, hogy látta a regisztrációdat egy pikáns oldalon?

Három év múlva már nem védett?

Letiltottak egy színdarabot órákkal a bemutató előtt, mert a szerző örökösei nem hagyták jóvá a bemutatást.

Ebből sajtóhír lett, amihez érkeztek a jó tanácsok, ahogy az lenni szokott. Az egyik tanács lényege az volt: várjatok még HÁROM ÉVET és lejár a védelem. Még az író wikipédiás oldalát is belinkelték igazolásként.  Hol tévedtek a jóhiszemű tanácsadók?

 
 

A fotók marketingértékét Kínában ismerték fel?

 • Egy kép, ami többet mond ezer szónál.
 • Egy kép néha többet mond ezer szónál.
 • Egy kép néha valóban többet mond ezer szónál.
 • Többet mond egy kép ezer szónál.

Olyan sokszor hallottuk már, hogy fenntartás nélkül elhisszük. Mint a magyar közmondásokat, úgy puffogtatjuk. Forrásmegjelölés nélkül. Miért is kellene forrásmegjelölés egy kínai aforizmához?

Az egyszerű a nagyszerű!

Hogy az emlékfotók valóban emlékfotók legyenek!

Jobban bízom a papír alapú határidőnaplóban, mint a digitálisban, jobban bízom a kézzel írt naplóban, mint a szövegszerkesztőbe bepötyögött sorokban, és jobban szeretem a postai úton küldött képeslapokat, mint a digitálisat.

A mai poszt személyes hangvételű lesz. Arról írunk, hogyan csempésztük vissza a meghittséget, az egyediséget és a BIZTONSÁGOT a családi fotóinkba. (Az alábbi módszer kiterjeszthető más közösségekre is.)

Az 5 legfontosabb dolog, amit a jogdíjakról tudni kell

Jogdíjakról mesélő, hosszú posztunk következik.

Mit kell tudni a jogdíjakról? Röviden:

 1. Jogdíj jár.
 2. Lemondhatunk róla, de ezt írásba kell foglalni.
 3. Az összeg meghatározása izgalmas, legalább annyira, mint a fotózás. Segítünk, hogy ügyesen tárgyalhassatok!
 4. Kérhetünk 100%-os pótdíjat a jogosulatlan felhasználás esetén.
 5. A szerzőnek járó díjazás több elemből állhat, melynek része lehet a jogdíj is.

 

A tenger a mi forrásunk

Kép forrása: Google.

Kép forrása: Pinterest.

Kép forrása: Facebook.

Kép forrása: Instagram.

Aha! ÉS KI FOTÓZTA?

Kárenyhítés helyett megelőzés

dr. Fori Hajnal ügyvéd- mediátor vendégposztja

Nagy öröm számomra, hogy hamarosan kézben tarthatom dr. Richlach Mónika fotójogról szóló könyvét. Az öröm azzal a reménnyel párosul, hogy minél több, fényképezéssel, fényképfelhasználással foglalkozó emberhez eljutnak a benne foglalt – nagyon fontos – ismeretek, információk.

Ronda a kép? Na és?!

Csak egy bazsalikom.

Mit mondasz? Rosszul komponált? Mobillal készült?! Nem eléggé „mosott” a háttér? Zavaros is? Kókadozik néhány levele? Művészi szempontból értékelhetetlen? Unalmas?

Mindenben igazad van, de az a helyzet, hogy SZERZŐI JOGI SZEMPONTBÓL KÖZÖMBÖSEK A MEGLÁTÁSAID.

Tegyük fel, hogy ez egy portré. Megrendelésre készült. Tehát alacsonyabb színvonalat képvisel a köztudatban. – Húsz éve kiment a divatból a művészi és a nem művészi fényképek közötti megkülönböztetés. Húsz éve megváltozott a jogszabály.

Mások gyermekei

…és a végtelen szülői kifogások.

Ebben a cikkben nem arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy milyen veszélyeknek tesszük ki a saját gyermekeinket, ha képeket posztolunk róluk. A bejegyzés végén elhelyeztem néhány cikk linkjét a témában elismert szakértőtől, mindent elmondanak.

Sokkal inkább arra szeretnék kitérni, hogy miért nem fotózhatjuk tetszés szerint MÁS gyermekét, miért nem posztolhatjuk ezeket a képeket, és mennyire TÉVES az általános gondolkodásmód a témában.

Változásban mindaddig nem bízhatunk, amíg a szemléletet el nem sajátítjuk minél többen.

A 16 az új 18?

Objektív hétfő 12/12. rész

A mai cikk arról fog szólni, hogy miért nem javasolt elfogadni 18 év alatti személyek hozzájárulását a fotózáshoz. A saját gyakorlatomban kizárólag nagykorú, cselekvőképes személyek hozzájárulását tartom érvényesnek.

Elterjedt a gyakorlatban a fotósok között (okkal) az a nézet, amely szerint 16 év felett a kiskorúak önállóan, szülői megerősítés nélkül adhatnak hozzájárulást a fotózáshoz.

Ebben a cikkben egy még éppen érthető, de kivonatolt változatot találtok a rengeteg szabályból és értelmezésből, amelyet a kérdés tisztázásához figyelembe kellett venni. A jogászokat is megosztja egyébként a kérdés, hogy hány éves kortól érvényes a hozzájárulás.

A tömegfelvételről

Objektív hétfő 11/12. rész

Megkérdeztük a fotósokat, egyetértenek-e azzal az állítással, amelyet gyakran hallunk: „Tüntetésen azt fotózok, amit csak akarok, mert tömegrendezvény.”

Meglepetésünkre a válaszadók majdnem fele (49,3%-a) ezt az állítást igaznak tartotta.

Valójában a tömegrendezvényen is mérlegelni kell. Nem fotózhatunk le mindenkit.

Csak a sérelemdíj jelenthet megoldást?

Objektív hétfő 10/12. rész

Mi jut eszünkbe elsőként, ha meglátjuk magunkat egy közösségi oldalon, olyan fényképen, aminek nem örülünk? Például az anyák napi ünnepségen készült fotón mi is látszunk számunkra előnytelen beállításban. Esetleg pont ez a kép leplezte le a titkos jelenlétünket egy eseményen?

Mi jut eszünkbe és milyen tanácsokat kapunk, ha a bulifotónk kikerül az internetre, holott nem a nyilvánosságnak szántuk a felvételt? Sőt, nem is sejthettük, hogy készültek felvételek.

Mi jut eszünkbe, ha az esküvői fotónkkal reklámozza magát az étterem, ahol az ünnepi vacsorát tartottuk?

Szinte reflexből mindenkinek: a sérelemdíj!

Gyorslista - meglepetések helyett

Objektív hétfő 9/12. rész

Gyorslista – meglepetések helyett

Ha ezt a néhány pontot mindenki betartaná, jóval ritkábban okozna meglepetést, hogy

 • viszontlátunk egy fényképet, amelyen mi szerepelünk, de nem adtunk engedélyt az elkészítésére vagy a felhasználására,
 • viszontlátunk egy fényképet, amit mi készítettünk, de nem egy másik felhasználó vagy honlap számára.

 

Amit a kiállításokról fotósként tudni érdemes

Objektív hétfő 8/12. rész

Amikor a képeim kiállításon szerepelhetnek, természetesen nekem sem az jut eszembe először, hogy létezik-e a kiállításokra vonatkozó jogi előírás. Mondhatni, az összes jogszabály kiesik a fejemből. A mekkora méret, melyik nyomda, mit kell állítgatni a képen nyomtatás előtt, milyen papírra, hogyan lesz felakasztva a kiállítótérben kérdések ezerszer fontosabbnak tűnnek. Ezeken is túl tesz a pánik, hogy melyik az elég jó kép?! Természetesen egyik sem.

Enyém a kép!

Objektív hétfő 6/12. rész

„Azt teszek a képpel, amit akarok, mert engem ábrázol!”

„Azé a kép, aki szerepel rajta!”

„Fizettem a képért, miért ne tehetnék vele azt, amit akarok?!”

Ugye, te is gyakran találkozol hasonló kijelentésekkel?

Hol terem az ihlet?

Objektív hétfő 5/12. rész

Hol terem az ihlet?

Például mások fotóján.

A Foto.jog című könyv borítóját és arculatát Burda Anna tervezte. Őt kértük fel arra, hogy készítsen rajzot egy fotónkról, kifejezetten azért, hogy bemutassuk, mit jelent(het) a fénykép ÁTDOLGOZÁSA.

Csak kevesen tudják, vagy nem is gondolják, hogy a fényképről készült rajz is lehet átdolgozás. Ártatlan műveletnek tűnik, de ez bizony engedélyhez kötött.

Ezt a témát járjuk ma körül.

Mi a gond? Á, csak a gyakorlat!

Objektív hétfő 4/12. rész

Nézegettétek már a Kinder csoki csomagolását? A hat nyelven részletezett összetevőket sasszeműek olvasószemüveg nélkül is böngészhetik. Azt is megtudjuk, hogy mindössze 71 kalóriát tartalmaz egy vékonyka szelet csokoládé, tehát inkább csoki, mint lángos, ha épp diétázunk. Sok-sok információ kis helyen. A csomagoláson díszeleg Matteo mosolygó arca. A fotós neve már nem fért ide, érthető… Vagy nem érthető. Kit zavart volna? Bármelyik terméken, kit zavarna?

Bemutatom Picipöttyöt

Objektív hétfő 3/12. rész

Bemutatom Picipöttyöt, természetesen forrásmegjelöléssel

Én vagyok a honlaptulajdonos. Én vagyok a blogger. Én szerepelek a fotón. Én vagyok a felhasználó. Bemutatom Picipöttyöt, a fotóst.

A főnöknek mindig igaza van...

Objektív hétfő 2/12. rész

A főnöknek mindig igaza van, avagy képeink a Facebookon

„Amint feltöltök egy képet a Facebookra, elveszítem minden jogomat a képpel kapcsolatban, mindenről a Facebook rendelkezik.”

Így szólt a pontos állítás a Képben az ember tesztben, amelyet nemrég közzétettünk. (Szerk.: a teszt már nem elérhető).

 

 

Ki ismeri fel a kislányt a képen?

Objektív hétfő sorozat 1/12. rész

Régi fotó egy számunkra ismeretlen család albumából. Nincs benne semmi rendkívüli. Amerre nézünk, találkozunk hasonló régi képekkel. Megszokott jelenség. Általában fogalmunk sincs, ki szerepel a képen. Általában.